Publicistica literara
Articole de presa
În ultima săptămână
Întreaga săptămână mi-a fost ocupată cu redactarea revistei. Noroc că de data aceasta materialele colaboratorilor au venit prin poşta electronică. În cele din urmă, după ce Aurel Pantea a fost de acord să fiu responsabil de număr, am avut toate textele pe computerul meu. A trebuit ca până în ultimul moment să-mi cercetez căsuţa poştală de câte trei ori pe zi, la ora 7.00 dimineaţa, către prânz şi seara târziu. Am listat de fiecare dată textele să le pot citi mai uşor şi să fac eventuale corecturi, dar şi să imaginez mai uşor structura numărului, unul interesant pe tema Creştinismul popular, în altă versiune Creştinismul cosmic. O problemă delicată: câteva studii au fost foarte lungi şi a trebuit să rugăm autorii să le scurteze. Alte materiale au sosit cu două săptămâni peste termenul limită. În sfârşit am făcut un sumar şi am putut da listingurile redactorului-şef să le vadă pentru a începe tehnoredactarea. Aici, din nou probleme, pentru că autorii nu folosesc unitar redactarea, trimiterile bibliografice şi subsolurile. Totuşi, duminică noaptea, să fi fost ora 2.00, tehnoredactarea era gata, încât luni dimineaţă am putut prezenta în şedinţa de redacţie forma finală a următorului număr al revistei Discobolul. Şedinţa? Eterna poveste! În lipsa unui sediu ne întâlnim pe terasa Restaurantului Parc. Concluzia: va fi un număr bun. Eugen Curta poate să definitiveze coperta şi cuprinsul.
În partea a doua a şedinţei discutăm detalii referitoare la Colocviile revistei Discobolul din 2 iunie, ce se vor desfăşura în cadrul Zilelor municipiului Alba Iulia. Avem invitaţi scriitori şi critici literari de la revistele Euphorion din Sibiu, Verso din Cluj-Napoca, Vatra din Târgu Mureş şi Caietele de la Mediaş. Tema în discuţie: Ce înseamnă să fii scriitor azi în România. Cu acest prilej se vor decerna premiile concursului de creaţie literară. Săptămâna viitoare vom avea jurizarea.
Altele: Citesc un eseu interesant despre religiozitate, despre abandonarea spiritualităţii în schimbul materialismului.
O zi mai târziu, o mică surpriză: foştii mei elevi de la seminarul teologic ajunşi în anul V mă invită să facem o fotografie pe treptele catedralei.
Seara: constat cu uşoară surprindere că numărul vizitatorilor site-ului meu s-a dublat.
Vineri spre seară: Ne vizitează pentru prima oară nepoţica noastră Sara, care a împlinit 5 luni şi jumătate.
Duminică: Liturghie cosmică, aşa-i zice părintele Jan evadării noastră în natură, la iarbă verde.
Luni, după şedinţa de redacţie: vizită la clasa a III-a D de la Şcoala generală nr.1, cu care sunt în relaţii de prietenie şi colaborare.
Marţi dimineaţa: Invitat la Colegiul Naţional “Lucian Blaga” din Sebeş să conferenţiez despre scriitor şi carte în cadrul programului “Comenius” de la Strasbourg: “Concursul european al tinerilor cititori”, care se desfăşoară sub egida Consiliului Europei. Elevii liceului din Sebeş au avut în aceste zile oaspeţi din Franţa, Bulgaria şi Polonia. Cunoscătorilor limbii franceze le-am dat autografe pe cartea mea L’innocence du serpent...
Flori pentru Maria.
18 mai 2006