Ce este nou
Noiembrie 2016
În luna noiembrie 2016, la Editura GRINTA din Cluj-Napoca, lui Cornel Nistea i-a aparut un nou volum de proza scurta – Ieri a fost duminica. Volumul cuprinde 30 de schite, nuvele si povestiri.Mai 2016
În luna mai 2016, lui Cornel Nistea i-a apărut, la Editura Emma Books din Sebeș, cartea de interviuri Tragismul exilului românesc.Iunie 2015
La Editura Casa Cărții de Știință din Cluj-Napoca, lui Cornel Nistea i-a apărut recent o nouă carte de proză scurtă, Vânzătorul de apă colorată, care cuprinde, în cele 250 de pagini, 30 de schițe, nuvele și povestiri.
Februarie 2015
În rubrica Despre Cornel Nistea, publicăm o nouă cronică: Augustin Cozmuța - Simțul dramatic în proza scurtă (Nord Literar, nr. din iulie-august 2014), scrisă pe marginea recentului volum al lui Cornel Nistea: Ultimul în Eden (Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2014).
Februarie 2015
În rubrica de Cronică literară apare cronica Revolta istoriei în viziunea Magdei Ursache, publicata de Cornel Nistea în revista Discobolul, octombrie, noiembrie, decembrie 2014, pe marginea cărții lui Magda Ursache, Comunismul cu rele şi cu rele, apărută la Editura Eikon (Cluj Napoca) în 2013.
Noiembrie 2014
Moment aniversar Cornel Nistea
Pe 30 octombrie 2014, la Alba Iulia a avut loc un moment aniversar prilejuit de împlinirea a75 de ani de la naştere a scriitorului Cornel Nistea, ocazie cu care autorul şi-a lansat cartea de proză scurtă „Ultimul în Eden”, dar şi volumul de critică literară dedicat scriitorului „Cornel Nistea în opinii critice”.
Iunie 2014
După zece ani de la publicarea volumului de proză scurtă, Papagalii mei adoraţi, (2004), Cornel Nistea revine cu un nou volum de schiţe, nuvele şi povestiri, Ultimul în Eden, apărut recent la Editura Casa Cărţii de Ştiinţă din Cluj-Napoca.
Cornel Nistea se întoarce la proza scurtă, gen care putea să-l consacre dacă Istoria nu s-ar fi opus. După ce debutează editorial cu volumul cenzurat Focuri în septembrie (1984), revenirea se produce abia cu mini-romanul Inocenţa şarpelui (2000) şi culegerea de proze Papagalii mei adoraţi (2004). Urmează încă un deceniu, cu noi tentative pe teren romanesc (Ritualul bestiei, întâlnirile mele cu Orlando), până ca perseverentul scriitor albaiulian să recidiveze micro-prozastic în prezentul volum, ce conţine 31 de nuvele, schiţe şi povestiri, dintre care se detaşează net Simple coincidenţe cu absurdul, întâlnire cu îngerul, Ţapul roşu, Ideologia şi caprele înţeleptului, Duşman al poporului, Străina din tren şi, bineînţeles, textul ce dă titlul cărţii.
Autorul se reinventează mereu, într-un adevărat slalom printre numeroase registre narative, stilistice (realism uşor alegoric, umor, absurd, oniric) şi tematice (război, tare comuniste, credinţă, creaţie, fericire şi - mai ales - neîmplinire, situaţii-limită, probleme de sănătate, personale şi planetare, ravagii la bătrâneţe, orgolii sentimentale de tinereţe).
Fie că un fost deţinut politic îşi întâlneşte pe stradă torţionarul, căit mai târziu, în altă povestire, fie că un alt personaj nu e capabil să renunţe la însăşi viaţa sa, literatura, numai pentru că o femeie s-a nimerit să-l iubească, Ultimul în Eden se dovedeşte un volum neaşteptat de proaspăt şi incitant la lectură.
Laurenţiu Malomfălean
Mai 2014
În luna mai a.c., a apărut la Editura Casa Cărţii de Ştiinţă din Cluj-Napoca volumul CORNEL NISTEA în OPINII CRITICE, o culegere de 300 de pagini de cronici, articole şi studii despre cărţile autorului.
Proza lui Cornel Nistea are (...) o pecete a ei, care o singularizează dincolo de evenimente si firesti influente. Schitele si nuvele volumului comunica si se leaga între ele mai întâi printr-un cadru-spatiu sau printr-un cadru-timp. (Valeriu Cristea)
Prozele lui Cornel Nistea sunt dense si tensionate, par construite în jurul unui nucleu epic compact, expresie a unei experiente de viata traite, nu doar imaginate. (Cornel Moraru)
Este în acest punct o contributie originala remarcabila pentru un scriitor care se confrunta cu o problematica deloc comoda si doar aparent conventionala. (Augustin Cozmuta)
Ritualul bestiei de Cornel Nistea este, dupa aprecierea noastra, o carte esentiala în sfera celor cu tematica, problematica abordata. Cartea se cere parcursa, consideram noi, de cât mai multi cititori posibil. (Mircea Moisa)
Istoriile literaturii române si dictionarele literare din vremea noastra ignora, nedrept, un prozator de scoala ardeleana, situat în descendenta moralismului lui Slavici, pe Cornel Nistea din Alba lulia. (Nicolae Oprea)
Februarie 2014
În rubrica Despre Cornel Nistea, publicăm spicuiri din cronicile unor critici literari care au scris despre cartile lui Cornel Nistea (nu textele intregi) - fragmente din comentariile critice la romanele Ritualul bestiei şi Întâlnirile mele cu Orlando: Mircea Muthu, Constantin Cubleşan, Mircea Moisa, Augustin Cozmuţa, Ironim Muntean, Irina Petraş, Nicolae Oprea, Dumitru Velea.
Notă: Cu această ocazie veți putea aprecia noul sistem de nagivare din aceasta rubrica a sitului, mai ergonomic și mai intuitiv (si aparitia sub-rubricilor "Fragmente critice alese" si "Articole critice").
Decembrie 2013
În decembrie 2013, lui Cornel Nistea i-a apărut, la Editura Emma Books din Sebeş, cartea Jurnal 1977-1984 (ISBN 978-606-8378-50-3 ; 450 pagini).
Este vorba de Jurnal 1977 - 1984, care are ca temă principală condiţia scriitorului încă tânăr, dornic de afirmare în timpul dictaturii comuniste, suferinţele şi umilinţele pe care a trebuit să le îndure atunci, urmărit de gândul că ar putea pătimi represaliile securităţii. Jurnalul era în epocă un act de nebunie şi curaj, dacă el i-ar fi fost descoperit.
Fiind un jurnal intim, scriitorul face note (zilnice) referitoare la familie, la lecturile sale, dar mai ales la truda scrisului.
Noiembrie 2013
Rubrica Proză scurtă și Nuvele primește proza Întâlnire cu îngerul, care a apărut fragmentar în revista România literară (nr. 32 / 2013) și s-a bucurat de bune aprecieri.
Notă: Cu această ocazie veți putea aprecia noul sistem de nagivare din această rubrică a sitului, mai ergonomic și mai intuitiv.
Ianuarie 2013
Rubrica Cronică literară primește două noi cronici literare recente ale lui Cornel Nistea (2012): Tirania poeziei (Discobolul, nr. 178, 179, 180 / 2012) - despre volumul de poezie al lui Kocsis Francisko, Melancolii în formă continuată (Editura Ardealul din Târgul Mureş, 2012) - și Lumile unui romancier (Discobolul, nr. 175, 176, 177 / 2012) - despre romanele lui Vasile Avram, Legat la ochi, roman apărut iniţial la Cartea Românească în 1987 „într-o formă amputată”, revizuit de autor şi retipărit abia în anul 2007, şi Fiul apocrif, Editura Ecclesia, Nicula 2005.
Iunie 2012
În iunie 2012, lui Cornel Nistea i-a apărut la Editura Unirea din Alba Iulia romanul Întâlnirile mele cu Orlando (ISBN 978-606-8298-14-6).
Proza aceasta, lipsita de artificiile genului, s-ar putea încadra în ceea o teoria literara numeste autofictiune, prin impresia transmisa cititorului d-abolire a frontierelor dintre fictiune si non-fictiune. (Mircea Muthu)
În fiecare lume fictionala din prozele lui Cornel Nistea exista un narator mai mult sau mai putin implicat în aceste lumi, cu un mandat moral evident de unde provine si vocatia sa de cautare a adevarului. De obicei, acest nara tor are voluptatea retrospectiilor destinate sa vindece rani mai vechi sau mai noi, fie ale sale, fie ale altora. (Aurel Pantea)
Orlando este un alter-ego al autorului: dubitativ în perimetrul estetici: iscodind prelungirile acesteia în modalitati de comportament, de unde rezulta un grad de sinceritate auctoriala demn de cel mai înalt interes. (Titu Popescu)
Martie 2012
Două cărţi cu opţiuni total diferite despre adevărul istoric românesc din timpul dictaturii comuniste
Rubrica Cronică literară primește două noi cronici literare recente ale lui Cornel Nistea: Despre psihiatria politică şi încă ceva (Discobolul, aprilie, mai, iunie 2011) - despre cartea lui Titu Popescu, Psihiatrie politică (Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2011) - și Un roman istoric controversat (Discobolul, nr. 166, 167, 168, anul 2011) - despre romanul lui Viorel Cacoveanu, Veşnica închinare (Editura Casa Cărţii de Ştiinţă, Cluj-Napoca, 2010).
Februarie 2012
Cu o întârziere neexplicată de webmasterul sitului, apare rubrica Cronică literară, pentru început cu două cronici mai vechi: Un roman al lui Vasile Pop (Discobolul 2005) și Viorel Marineasa, O cedare în anii '20 (Discobolul 2005).
Octombrie 2011
Scriitorul Cornel Nistea este publicat in antologia de proza scurta Alerta de grad zero în proza sucurta româneasca actuala, coordonata de Igor Ursenco (ISBN 978-606-92892-9-7) cu proza Lumina si aer pentru cactusi.
Fara a afisa pretentii taxonomice exhaustive, Antologia de fata a reusit sa acopere o geografie literara de expresie româna suficient de extinsa pentru a include Basarabia si zona diasporei, luând în vizor autori trans-generationisti si trans-etnici, capabili sa genereze acele "noduri semantice complexe" pe care Michel Foucault le numea "heterotopii", adica "constructii mentale intangibile ce permit existenta simultana a mai multor spatii si locuri incompatibile". Chiar daca între primul si ultimul autori antologati se asterne o jumatate de veac, datele problemei nu schimba câtusi de putin configuratia prozei scurte actuale, deoarece vidul rezultat la limita spatio-temporala s-a pomenit umplut inevitabil cu manifestari dintre cele mai eclectice pe care le poate spiritului plasat la capetele limita dintre realitatea imediata si irealitatea nemediata.
Decembrie 2010
În anul 2010, scriitorul Cornel Nistea a publicat volumul Caseta cu paradoxuri: publicistica literara (Editura Teognost - ISBN: 978-973-7696-20-5).
După Revoluţia din decembrie, românii s-au pomenit deodată buimăciţi de lumina libertăţii, lipsiţi de repere de orientare în timp şi spaţiu, preocupaţi nu de soarta naţiunii, cât mai curând de grija egoistă pentru acum. Căci Noaptea cea lungă i-a transformat într-un soi de rozătoare, în nişte cârtiţe, care aleargă necontenit, instinctiv, după hrană, nemailuându-le în seamă pe celelalte. Mugurii de lumină înspăimântă cârtiţele, făcându-le să caute în continuare întunericul.
În orbirea lor, pe negândite, pe neştiute, cârtiţele sunt gata să ucidă orice năzuinţă de rezistenţă împotriva Nopţii, indiferent de unde vine ea. în urma ultimei lozinci lansate de soborul cârtiţelor, „Noi nu gândim, nu muncim, dar ne ghiftuim", preluată de la minerii care au făcut „ordine" în Piaţa Universităţii, cârtiţele n-au nici o convingere sigură. Ele refuză salvarea naţiunii, preocupate fiind de propria lor supravieţuire, nebănuind că o retragere a noastră în „preistorie" nu mai e posibilă pentru a rezista ca naţiune. Când cârtiţele vor înţelege acest adevăr, va fi prea târziu. Ne vom afla de mult în pântecele fiarei pe care cârtiţele o hrănesc, în Noaptea lor, cu neostoită generozitate.
Februarie 2010
Un nou interviu din seria "Scriitori români în exil" (în rubrica Interviuri):
- De vorbă cu Titus Bărbulescu - interviu realizat de Cornel Nistea cu profesorul și scriitorul Titus Bărbulescu (Paris, 27 iunie 2009), aparut în revista Discobolul, octombrie-noiembrie-decembrie 2009
2009
În anul 2009, Cornel Nistea a publicat Împaratul lupilor: 10 povestiri pentru copii (Editura Teognost - ISBN: 978-973-7696-17-5).
Cartea este dedicata "Nepotilor mei, Sara si Nichita".
Cartea a fost publicata cu sprijinul financiar al Consiliului Judetean Alba si al Consiliului Local Ighiu.
Noiembrie 2009
Premiu literar - Pe data de 13 noiembrie 2009, Filiala Alba-Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România a acordat, într-un cadru festiv, premiile literare pe anul 2008. Romanul lui Cornel Nistea Ritualul bestiei a fost declarat Cartea anului.
Ianuarie 2009
Sfântul de la Paltinis - text legat de Constantin Noica, în rubrica Reportaje si scrieri de calatorie.
Iulie 2008
A aparut (iulie 2008) romanul Ritualul bestiei. Amintiri din sezlongul albastru (initial intitulat "Amintiri din sezlongul albastru").
Îl puteti citi în rubrica Romane în integralitate în format PDF.
13 August 2007
Două noi interviuri din seria "Scriitori români în exil" (în rubrica Interviuri):
- Azilul politic şi coşmarul securităţii - interviu realizat de Cornel Nistea cu scriitorul şi criticul literar Titu Popescu, apărut în revista Discobolul, iunie 2007
- Un exerciţiu al independenţei şi de stăpânire a fricii - interviu realizat de Cornel Nistea cu scriitorul Dan Culcer din Paris, apărut în revista Discobolul, iunie 2007
19 Iulie 2007
Alte referinţe critice despre scriitura lui Cornel Nistea (în rubrica Despre C.N.):
4 Februarie 2007
4 Februarie 2007 - Interviu cu cântaretul de muzica populara Ionut Fulea - realizat de Cornel Nistea în cadrul anchetei revistei Discobolul desfăşurate sub genericul "Spiritualitate populară şi actualitate"
15 noiembrie 2006
Orgolii sentimentale - o proza recenta - în Proza scurta / Nuvele.
3 noiembrie 2006
Intelectuali indezirabili - articol de opinie despre recenta desemnare de către primul-ministru Călin Popescu Tăriceanu a senatorului Varujan Vosganian pentru postul de consilier cu rang de ministru în Consiliul Europei - în Publicistica.
27 iulie 2006
În rubrica Publicistica literara si articole de presa, o selectie de 22 articole din cele mai recente (2005-2006), în seria "Jurnal de scriitor":
- Cartea de vizita
- N-au învatat sa iubeasca
- O cercetare sociologica
- Atitudine crestineasca
- Zaibar - suprematia gustului
- Ceasul din biblioteca
- Invidie si admiratie
- Amnezie, la 14 septembrie
- Canon
- Femeia ideala
- Subversiuni patriotarde
- Prorocitele
- De la multi ani la multumesc
- Prigonirea unei troite
- Destinul altei cruci
- Eminescu - o înalta aspiratie
- Euroglod si menajera
- Casa scriitorului
- Lobby, mistificare, manipulare
- În ultima saptamâna
- Picatura otravita
- Stirea de la prima ora
19 iulie 2006
În noua rubrica Publicistica literara si articole de presa, un nou calup de 18 articole, din seria "Caseta cu paradoxuri ":
- Atentat asupra privirii
- Fobia Securitatii
- Efectul Tom Lantos
- Ajutoarele umanitare
- Americanii sunt naivi
- Cum se cucereste speranta
- Aplauze, bani, transparenta
- Depasiti de evenimente
- Suferinta pamântului
- Recucerirea demnitatii
- Zâmbetul tainic al succesului
- Conditia de cobai
- Desteapta-te, române!
- Recitindu-l pe Eminescu
- Cuvântul si onoarea
- Simple coincidente cu absurdul
- Cum a esuat democratia la Caracal
- Datoria de a fi fericiti
13 iulie 2006
Noua rubrica, Publicistica literara si articole de presa, propune în acest moment 14 articole, din seria "Tableta de Joi":
- Noi suntem români!...
- Scriitorul si efemerul politic
- Cui cu cui se scoate
- Veteranul – prezent la apel
- Fiecare om – un prezumtiv infractor?
- Generozitatea Iulianei
- Metoda substitutiei
- Vizita editorului
- Felicitari si proteste
- Fratele meu, muncitorul
- Când x tinde spre minus infinit
- Transfugi si patrioti
- Noaptea cârtitelor
- Pamântul. Oh, Pamântul...
6 iunie 2006
Un pariu câstigat - cronica de Cornel Moraru (Vatra, Târgu Mures) la antologia Papagalii mei adorati, în subrubrica Despre C.N.
5 iunie 2006
Reactivarea unui reportaj ratacit: Cântec de rate salbatice la Hanovra.
24 Mai 2006
Un nou text în rubrica Memorii a sitului: Pastile copilariei.
6 Mai 2006
Cinci reportaje din seria / ciclul "Cucerirea Vestului":
2 Aprilie 2006
Tot în noua rubrica Interviuri, apare seria Scriitori români în exil - interviuri cu Titus Barbulescu, Virgil Tanase si Bujor Nedelcovici.
18 Martie 2006
O noua rubrica este inaugurata, Interviuri, care cuprinde pentru moment doua dialoguri:
- In cautarea sensului suferintei - interviu cu parintele Ioan Iovan
- Si monstrii au ceva sensibil de om in ei - interviu cu scriitorul german de origine română Hans Bergel
10 Februarie 2006
În rubrica Proza scurta / Nuvele apar toate nuvelele volumului Papagalii mei adorati:
25 Ianuarie 2006
În sub-rubrica Critici si scriitori despre Cornel Nistea apare un fragment critic de Cornel Moraru (în curând textul integral - 6 iunie 2006).
21 Ianuarie 2006
În rubrica Romane apare integral mini-romanul episctolar Inocenta Sarpelui, cu urmatorul cuprins:
12 Ianuarie 2006
În rubrica Romane apare fragmentul de roman Amintiri din sezlongul albastru. Inflexiuni si reverberatii, precum si cuprinsul volumului Inocenta Sarpelui în româna si franceza. De asemenea, textul francez al romanului, L'Innocence du Serpent, apare complet in format pdf.
12 Ianuarie 2006
În rubrica Proza scurta / Nuvele apare nuvela Colonia de vulturi si cuprinsul volumului Papagalii mei adorati [în curând si textele integrale].
10 Ianuarie 2006
Patru texte sunt adaugate în rubrica Scrieri de calatorie si reportaje :
- Sapte zile in Israel - rod a mai multor vizite ale autorului în Tara Sfânta...
- Într-o seara cu multi greieri la Chisinau - despre o lume iubita de dincolo de Prut
- Dansatorul si pasarea muta din stepa - Ungaria vecina
- Exuberanti pe soselele din Germania - cu Dacia pe autorute si cu românii în Occident
10 Ianuarie 2006
Situl devine pe deplin functional. Vizitati orice pagina - chiar daca mai sunt goluri de continut...
9 Ianuarie 2006
Cartea de oaspteti este si ea acum pregatita sa primeasca mesajele vizitatorilor / cititorilor sitului.
8 Ianuarie 2006
Cartea de oaspteti este si ea acum pregatita sa primeasca mesajele vizitatorilor / cititorilor sitului.
7 Ianuarie 2006
Pagina de contact este acum gata, cu adresa de email a scriitorului si cu un formular de contact online.
22 Decembrie 2005
În rubrica Memorii este publicat textul Craciunul - Priminti colindatori?, despre praznuirea Craciunului în satul scriitorului, Valea Larga, comuna Salciua (Judetul Alba), dimpreuna cu câteva colinde.
16 Decembrie 2005
Rubrica Despre C.N. este lansata la apa cu trei texte :
- Un scriitor asteptat... : prezentare neutrala
- Parcurs existential : elemente autobiografice :: auto-vorbire
- Critica despre Cornel Nistea : scriitori si critici despre Cornel Nistea
13 Decembrie 2005
Rubrica Memorii este lansata la apa cu trei texte memorialistice:
- Rugaciunea bunicului : copilul din fata rugatorului
- Boboteaza : lectura unui vechi ritual
- Prima spovedanie : o noua initiere crestina
Octombrie 2005
- prima constructie a sitului